Lékárna Pod Zvičinou  Hořice
737 383 528

Černý zázrak nejen proti vysokému cholesterolu

29.03.2021

Všichni víme, že česnek je velmi zdravá zelenina, která má na naše zdraví blahodárný vliv. Slyšeli jste ale někdy o černém česneku? Tato v Evropě zatím ne příliš známá novinka toho „umí“ ještě mnohem více. Černý česnek je skutečně černý, ale nejedná se o žádný samostatný druh. Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného bílého kuchyňského česneku.

Celé paličky česneku se nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Černou barvu způsobuje tzv. Maillardova reakce, při které vzniká celá řada látek, které dodávají výrobkům charakteristické zbarvení, chuť a vůni. Tato reakce je typická například pro pekařské výrobky. Stejně jako vzniká při pečení chleba jeho křupavá kůrka a nezaměnitelná vůně, vznikají při výrobě černého česneku aromatické sloučeniny dodávající mu jeho jedinečnou chuť. Během přípravy černého česneku se nepoužívají žádné další látky, jde o čistě biologický proces. Zjednodušeně jde o velice dlouhé a pomalé pečení. Z pohledu užívání má černý česnek oproti normálnímu česneku velikou výhodu, protože se fermentací eliminuje výrazná, ostrá, štiplavá chuť. Černý česnek má šťavnatou mazlavou konzistenci a spíše nasládlou chuť, která je velmi specifická. Na rozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou na něj jinak velmi citliví.

Černý česnek je právem nazýván superpotravinou – obsahuje látky, které mají mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (který patří k nejdůležitějším látkám, které jsou v česneku obsaženy) na více stabilní a pro tělo lépe vstřebatelné sloučeniny. Česnek dále obsahuje velmi významné a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je alicin, S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), což jsou především velmi silné antioxidanty, které mají více než 98% bio-vstřebatelnost. Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, například důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty.

Česnek černý

V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin na stabilnější a pro tělo snáze vstřebatelné. Výrazný je také rozdíl obsahu účinných látek v běžném a černém česneku. U některých látek je obsah i mnohonásobně vyšší – např. u vápníku až 15×, ale u jedné z nejvýznamnějších látek, S-allyl cysteinu, je koncentrace dokonce až 145× vyšší než u kuchyňského česneku.

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


« zpět